Tuesday, January 4, 2011

spaghetti bolognese

Salam sayang buat semua...

lg..lg & lg resepi tertunggak..:)..emm x per la kan,janji ade,he2 sbb mood nak bergambor ni bkn sng nak dtg,masa angin die dtg tu bkn main..tp klu angin kus2 dh dtg huhu..mmg seminggu x bukak kamera..malesss...tp x per,sbb semua tu perlukan mase he2,ni cerita spageti plak..kite selalu jek buat bende ni,selain dr sedap,tersangat lah mudahnya..lg mudah dr mee goreng kot he3..sbb beli jer sos yg ready made tuh,mcm2 kat pasaraya yg ade kan,mcm prego,kimball,n mcm2 agi,yg ni kite guna kimball punya + mushroom.k layan la resepi yg teramat mudah ni,tp sodappp....nyummm...
resepi
1 bungkus spageti - rebus lam peiuk berisi air,+ 1 sudu minyak,supaya ia x melekat n berkilat.
sos
1 mangkuk kecil isi ayam yg dicincang/udang cincang
4 ulas bawang putih-cincang halus
1 biji bawang besar -potong dadu
1 sudu cili boh-sbb sos dh pedas,x nak letak pon x pe
daun bawang-potong halus2 sebagai hiasan
1 tin sos spageti-kimball
4-8 biji bebola daging-beli yg dh siap
daun/serbuk oregano
cara2
tumis bawang putih + cili boh smpi garing,kemudian masukkan ayam/udang,tunggu hingga ayam masak,masukkan bawang besar dan sos kimball dan bebola daging,tunggu ia mendidih,+ sedikit air,air bergantung pada anda nak cair ke pekat ke,tp biasanya org wat agak pekat skit.+ garam / gula sehingga kena dgn selera anda.setelah spageti td masak & warnanya agak keputihan,sblm masak tu kuning,bila dh masak tu die semakin cerah warnanya.toskan air spageti td,kemudian bolehlah dihidang dgn kuah,dan hiaskan dgn daun bawang n oregano.

No comments:

Post a Comment