Friday, December 31, 2010

puding + kek besttt..

Salam sayang buat semua..

ni kuih yg kite buat lame dh,sblm pindah balik ganu,ni semua gmbr2 yg ade lam album yg br di transfer dr camera abi huhu..br sempat nak mengupload,ade lg yg belom sempat tunggu giliran,
bkn pe skrg ni musim kesibukan melanda he2,sbb kite nak pindah dapur,:) dapur pon x leh nak beroperasi lg,entry ni pon yg tertunggak jer,tp kek ni mmg best la.kite selalu gak mkn yg mak tempah kat kwn die kat ganu,mmg best ah kek ni,tp yg kite buat ni ok la...cuma agak nipis skit,maybe sbb guna bekas besar,kene cr loyang yg kecik skit,br die tebal cantik jer,tp pepon thanks a lot to kak hana,sbb kite amik dr die resepi ni,walaupon die rujuk org lain gak :)..k la ni resepi dr blog k hana kite copy jer :).mintak halal ye k hana.
Bahan-bahan
• Karamel
• 60g gula- hana kurangkan 2sb je. air 1sb
• 2 sudu besar air
• Puding
• 2 biji telur
• 400ml susu cair@segar
• 35g gula
• sedikit esen vanila
• Kek span
• 70g tepung gandum
• 60g gula halus
• 2 biji telur
• 20g mentega- dicairkan
• 20ml air

Cara-cara
1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.
2. Sediakan karamel: Panaskan gula sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
3. Sediakan puding: Campurkan semua bahan. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
4. Sediakan kek span: Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula (30g) sehingga kembang.
5. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula(30g) lagi sehingga jadi bentuk krim.
6. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
7. Ayak tepung ke dalam adunan telur. Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
8. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
9. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan masing2.
10. Tuangkan adunan kek tadi secara berselang seli ke dalam loyang puding tadi. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
11. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
12. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

2 comments: