Monday, May 21, 2012

kek pisang gebu


assalamualaikum,salam sayang buat insan-insan tersayang juga teman-teman

kek pisang gebu ni kite buat semalam,saja nak habiskan pisang kat dapur yg mek bagi hari tu masa balik kg,separuh dah jd cekodok pisang,tinggal sesikat lg,tu pon nampak dah lembik,demi x nak berlakunya pembaziran,kite pon,bersilat la kat dapur jap sementara aqeel tido,aqeel demam,so malam kemarin dia x tido,bila badan dah kebah makan ubat dia pon tido la..lama la jugak,dlam 3 jam gitu,sempat la ibu kemas umah,buat kek pisang..hehe,kek pisang ni byk laki dah kite wat sebenarnya,tp sblm ni guna pisang yg beli kat kedai tu,ntah pe nama yg kuning panjang cantik tu,tp x ni kite guna pisang kecik tu,x tau gak nama ape,mmg smpi sekarang jahil bab2 nama pisang ni,janji pisang hahah,tapi pisang ni warna nya cerah,skit bila dah jadi kek,biasanya klu pisang beli tu jd gelap skit,tp rasanya x mengecewakan,gebussss...sangat.

k la resepi ni kite cr kat google la biasanya..dan resepi yg terpilih adalah dr jintanmanis.com..hehe cumanya kite edit skit resepi tu + 1 sudu kecik ovalate.hemm k jom tgk resepi yg mudah ni ek,kite copy jer la dr jintan manis.com.


resepi dan cara-caranya:

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

* beza ngan resepi ni kite + 1 sudu kecik ovalate

Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Post a Comment