Wednesday, April 18, 2012

Mushroom soup & garlic bread

Salam...ni menu tertunggak..he2,garlic bread amik resepi k hana,souo plak resepi en google...best nyer,saja nk update blog guna phone.

RESEPI GARLIC FINGER BREAD

resepi asal basic doh : Puan Roshayati Johari
sumber : mamafami@blogspot.com
dicuba : hanamemories.blogspot.com
idea Garlic bread oleh : izahdaud@blogspot.com

cubaan sekali lg oleh : me(lovely family)


Bahan-bahan

Basic Dough

· 500g tepung gandum@tepung roti

· 100g gula

· 30g susu tepung - abaikan jika menggunakan susu segar

· 11g yis mauripan@sebungkus

· 1sk garam

· 1sk bread improver - optional

· 1sk bread softener - optional

· 80g butter@marjerin

· 250ml air@susu segar

· 1 biji telur - kacau sedikit

Cara-cara (Kaedah Breadmaker)

· Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.

· Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap.

· Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1.30jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin. (hana tak buat step nih sbb nak cepat)

· Timbang setiap doh 50g. Gelekkan dan bentukkan finger, kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.

· Sebelum bakar sapukan garlic spread seperti dibawah dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.

· Sejurus keluar dari oven, sejukkan di atas redai. hidangkan dengan mushroom soup.

RESEPI GARLIC SPREAD
sumber: kak Yatie @ kak Madihaa

Bahan-bahan

· 50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik

· 3 ulas bawang putih ~ dicincang halus

· 2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus

· sedikit lada hitam kisar - x ltk

Cara-cara

· Gaulkan semua bahan

· Siap digunakan.

Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Post a Comment