Wednesday, November 24, 2010

Tuna Puff

assalamualikum w.h.t
emm ni resepi tertunggak..tp ni my 1st puff yg sy buat,menggunakan resepi dr cik mat jugak,cuma diolah mengikut kreativiti sendiri tang inti tu huhu....tp idea asal ttp dr cik mat gebu..pencetus idea ku..thanks la sgt2 cik mat yer, tp mmg menjadi la bg diriku yg br nak berjinak2 dgn puff ni,hubby mmg suke puff ni..i pon sukeee banget,lg 1 yg bgs nye puff ni kan die bakar,do x de minyak..lg bgus la dr makan roti goreng tu...byk minyak..tp ttp gak suka roti goreng inti kacang hijau tu :),k la...resepi nya kat bawah yer sape2 yang nak mencuba.
bahan2
10 keping kulit puff -beli je kat pasaraya
1 tin sardin kecik - hancurkan
4 ulas bwg putih - cincang
daun bawang
minyak untuk menumis
1 biji cili merah-cincang
1 sudu kecik serbuk lada hitam
sedikit kicap
garam/gula -ikut la nak letak ke idak..depend pd selera masing2.
cara2..
tumis bawang putih..pastu boleh masukkan sardin dan semua bahan2 lain tu,cumanya daun bawang tu masuk last sekali dekat nak angkat tu.
bila inti dah masak-sejukkan sekejap
ambik sekeping kulit puff tu potong sikit2 tp jgn bg putus yer..
1 keping lg letak kat dulang,pastu letakkan inti,& tutup dgn kulit yg di potong td,dan kemudian tekan disekeliling kulit puff td supaya ia melekat..cm buat karipap la jugaknye,cuma ianya lg mudah,cuma tekan jer dgn garfu ke @ ape2..bila dh siap boleh bakar dlm oven 180 c selama 20 minit,bergantung pd oven masing2..dan siap..boleh dihidang dgn teh panas...sedapppp...layannnn........

No comments:

Post a Comment