Thursday, June 24, 2010

pizza stuffed crust :)

x sempat tkr ke pinggan,trus ambik gmbr dlm loyang tu hihi - buruk tol :)


ari ni nak masukkan resepi stuffed crust yg ida wat ari tu,hehe tp bkn cheese yg ida letak kt dlm tu tp sosej yg d belah 4 :),rmi yg nak resepi ni,hehe k ya wat kat umah sewa pon bleh ni,:)..nor pon..cpt2 wat ekk nnt update tgk mne lg gebu hihi,resepi ni hasil jelajah blog org gak,ni dr blog cik mat,tq byk2 sbb kongsikan resepi,tp bahan topping nyer tu main reka sendiri la,doh tu yg betul2 ikut :),resepi ni mmg menjadi ler gebuss,abang pon kate cedappp...wat sendiri,letak mozarella byk2..k ni resepi nyer yer..
* ida wat setengah adunan dpt 2 biji pizza
Bahan A
500 tepung roti/gandum
1 paket yeast mauripan
2 s/b gula
1 s/k garam
1 biji telur
Bahan B
3 s/b majerin/shorterning
250 ml air
INTI PIZZA
400 gm daging kisar [peroikan daging dan toskan] * ganti dgn sardin,hancurkan goreng skit,biar dia kering skit +gula + garam skit.
1 bawang besar * ida potong dadu
2 ulas bawang putih
1 biji capsicum kecil
3 keping nanas -
1 cawan cendawan butang [belah 4]
2 biji tomato
100 gm parutan keju mozzarella * ida letak
1 s/b minyak
3 s/b cili sos [jika nak pedas..tambahkan cili mesin]
1 cawan tomato sos * ida letak
1 s/k serbuk daun aregano * ida letak
* ida tambah sosej-goreng dulu sosej tanpa minyak
* ida + black pepper
cara2..
gaul semua bahan A + air,uli sebati +marjerin klu lembik letak sedikit tepung,uli sampi x lekat kat tangan.tutup doh td dgn plastik wrapping,biarkan 45 minit,doh akan naik 2 x ganda.
bahagikan doh ikut citarase nak pizza yg besar ke kecik ;),canai nipis dlm 1 cm klu nak wat crust tu belah sosej pd 4 bahagian gulungkan di tepi pizza cm kat pizza hut tu :),pastu sapukan sos tomato atas doh yg di canai td,taburkan sardin,sosej yg di potong bulat2,bwg yg dpotong dadu,serbuk oregano,black pepper,dan bakar dlm oven dlm 10 minit,keluarkan tabur mozarella dan bakar lg hingga masak @ kekuningan.boleh dihidangkan panas2!!,selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment