Wednesday, February 2, 2011

Kuih Butir Nangka

Salam sayang buat semua...
lama x update pasal resepi kan..biase ah..mood nak bergambar,tu kureng hu3,byk agenda lain,membusy kan diri dgn bende2 lain :), mcm2 isu skrgkan timbul...hemmm..tu lah dunia,x pernah lari dr masalah,kdg2 isu yg melibatkan kemanusiaan ni,walau x de kaitan ngan keluarga kite,tp kite kene ambik peduli gakkan,mcm isu kat mesir,sgt runcing dan menakutkan,bagi keluarga yg terlibat,mst la x bleh nak tido teringat anak2 tersayang yg belom tahu nasibnya cmne kan,tp alhamdulillah kerajaan malaysia x kan berdiam diri dlm hal ni,mereka pon dalam usaha tuk bawa pulang rakyat malaysia yg mencecah 11 ribu..huh..bkn jumlah yg sedikit tu..
tu isu luar negara,cmner plak dgn nun banjir dijohor n pahang?nampaknya sejarah berulang lg klu x silap taun 2006 ke 2007,johor dh dilanda banjir yg teruk,sbb air banjir lambat surut,melibat kan ramai penduduk n macam2 masalh..kite sebagai saudara senegara,seagama bantulah setakat mana daya kite kan..paling x doakan mereka,supaya selamat jiwa & harta2 mereka..aminnn....
k..berbalik plak pada menu tuk hr ni,hehe kuih butir nangka (biji nangka) orang kelantan panggil,x tau plak nama lain die huhu..tp jgn yg ade igt ni biji buah nangka betul2 ek..bukan biji tu ni,biji tu dibuat dr tepung pulut..hemm n kuah die santan biase jer..saje jer buat kuih ni lama x makan,family plak mmg suka kuih2 mcm ni,mcm ala2 pengat gitu....pemanis tekak..k la ni resepi nya bg sape2 yg nak cuba yek...
isi (biji nangka)
1 pek tepung pulut
1/2 cwn tpg beras
air pandan secukupnya--maknanya,blend daun pandan dgn air,smpi air tu hijau.
1/2 sudu kecil kapur--cairkan dgn air

cara2 :
campurkan semua bahan2 tersebut,gaul rata shingga ia nya menjadi doh,dan tidak melekat ditangan/bekas,renehkan air dlm 1 periuk,tunggu sampi mendidih,ambil doh sebesar ibu jari dan bentukkan dia seperti biji nangka,rebuskan kedalam air mendidih td,dan buatkan semua doh td sehingga habis,bila biji nangka td terapung dipermukaan air,maknanya kuih itu sudah masak.

kuah
3 cwn santan pekat
2 cwan air
1 sudu halba
gula melaka-1 keping gula melaka
gula pasir-ikut selera manis cmne.
sedikit garam

cara2:
masak semua bahan2 tersebut,klu warnanya terlalu cerah bleh tambahkan gula melaka,begitu juga santan,jgn ianya terlalu pekat,juga x terlalu cair,sediakan 3 sudu tepung jagung,larutkan ke air dan masukkan ke kuah td,supaya ia agak pekat kuahnya,jika ianya sudah mendidih dan masak,boleh angkat biji melaka td,dan masukkan ke dalam kuahnya..sudah siappp..k selamat mencuba....daa...

No comments:

Post a Comment