Tuesday, January 5, 2010

cheese cake


Cara2 membuatnya(base)/bawah:
1) 1 cwn biskut koko yg telah dihancurkan
2) 3 sudu butter/marjerin (panaskan).
3) Masukkan butter/marjerin yang telah cair ke dalam biskut yang telah dihancurkan tadi
4) Gaul rata. Tekankan di dasar loyang.
5) Masukkan ke dalam peti sejuk hingga keras sedikit

Filling:
2 buku cheese philadaelphia -250mg
1 cwn susu pekat
4 biji telur
1 cawan whipping cream
3 sudu besar tepung gandum
1 cwn yogurt
1 sudu esen vanila

1) Pukul cream cheese+susu+esen vanilla+tepung gandum
2) Selepas 3 minit, masukkan pula whipping cream + yogurt
3) Masukkan telur sebiji then pukul hingga ia sebati barulah masukkan telur yang seterusnya.
4) Bila sudah sebati(jangan pukul terlalu lama), masukkan adunan ke dalam loyang yang telah ditekan dengan biskut tadi.
5) Bakar pada suhu 165 celsius selama 45 minit.
6)Cheese cake sangat sensitif dengan suhu.Tutup api oven and jangan keluarkan dahulu. biarkan ia sejuk di dalam dengan merenggangkan sedikit pintu oven.(mengelakkan cheese cake dari merekah)
7)Bila dah betul2 sejuk,masukkan cheese cake ke dalam peti sejuk dan biarkan semalaman..
8)boleh la dihidangkan dengan jam/chocolate.

2 comments:

  1. mcm cedapp je kek tu.. comel la blog nih, macam tuan nyer.. hihi moga ibu baby, n baby cehat2 ye..

    ReplyDelete
  2. emm sedap2..hehe bleh cube kat umah yek..x delah..zu punya blog pon per kurangnyer..:) i'allah doakan biar semua selat yek..

    ReplyDelete